Monday, February 16, 2009

bikin panas jaa laa




okay..1st of all, let me tell u laa…try angpa parking kete kt tgh panas…kwsn yg open laa…then, around 10-15 minutes…masuk balik dlm kete…paa kalian rasa?? haaa..tobat panas nak mampuih rite?? ha ha ha ha..confirm beb, sah lagi terbukti..mmg panas gilaa…tambah2 lagi kalu angpa or aku nie byk dosa, lagi laa panas..ha ha ha ha…normally, ambient temperature kat msia nie around 30 – 40 ºC…so, as a result, it will generate inside temperature for kete yg diparking tgh panas bole mencecah around 70 ºC beb…bikin panas tue…suhu 70 ºC bole bikin handphone yg ditinggalkan berseorgn dlm kete meletup..bole merembeskan chemical toxic yg bhy yg ada pada barangan2 plastic laa normally..bole juga mengakibatkan kete2 angpa cepat abes minyak..pasai paa plak?? pa kaitan minyak nya…haaaa…bila panas, angpa kna buka aircond kasi kuat and sejuk, lama lak tue…tue tak pakai minyak kaa?? so..laa nie…di zaman yg serba canggih manggih and maju nie..dunia dh maju, zaman dh berubah kn?? byk gilaa alternative yg ada utk overcome dis problem..angpa tgk laa gmbr product kt atas yg aku dh wat research kt tnet..autocool…product from China..Taiwan pun tak nak mengalah siot, depa pun wat gak design…FYI, China and Taiwan manufacturer byk dh produce product2 tue…price around USD 20-40 laa…murah laa…standard barang China and Taiwan laa kn..but, setelah dikaji, dibeli, ditest, and dipunggah oleh aku and teammate, seriously, menatang nie like a shit..ha ha ha ha…merapu and tak efisien…sbb apa lak?? haaa…1st , depaa pkai a small solar panel and computer fan yg kecik..bajet cute laa tue..blah laa…2nd, nie main problem maa, solar panel tue digantung pada angle of exposure to direct sunlight yg tak btul and tak worth..u got wat i mean? ha ha ha ha..so, video yg disediakan depaa jelas skali menipu…konon kete tak panas laa…wat da hell beb tipu2 nie..wat tmbh dosa jaa..next, alternative yg ada di market nowadays like UV tinted window…nie confirm smua tau kn…tp laa, masalah nya mahal gilaa dowh kalu nk yg btul2 berkualiti…ada jaa yg okay harganya, but…in term of performance and quality..can we rely on dat?? oh no no no laaa…lagi satu, JPJ kan wat syrt percentage yg dibenarkan..so, terikat ngn law enforcement laa…lagi satu, nie serius research yg diwat..bukan tipu or palsu maaaa…it can decrease da visibility when drive at night..so, nightmare laa kn..ha ha ha ha…lagi alternative like sunshade..nie typical laa malaysian pkai, tapi serious shit hampeh laa…but, kalu kita tgk kt kete2 mewah and high tech like BMW, depa mmg ada khas and special technology laa to overcome dis problem…using convection..but, sendri piker laa kn, tobat mahal gilaa kete2 nie…so, slaloo kn kita bangga ngn product made in msia walaupun hampeh like PROTON and PERODUA…and laen2 kete2 murah, maklum laa msia, kete mahal gilaa..so, mau tak mau, kita kna laa cari alternative yg efisien, fantastic, and berkesan lagi mujarab…so, inilah project pop yg telah diusahakan oleh aku and my dedicate teammate for MEng project sepjg 9 bulan pengajian nie…now, just tinggal kira2 around 2month to settle…project nie is about, development of solar powered car ventilation system..so, kitaorg akan design,produce,fabricate,and market our design device to reduce inside temperature…dipowerkan using solar panel…refer gmbr bwh for our design, takleh kasi gmbr clear2, nnt tak gempaq laa..kang leh diciplak lak..ha ha ha ha..setelah study and berkenalan ngn solar panel, baru laa aku tau, best gilaa tech nie…dah laa environmental frenly, jimat kos lak tue…takyah penat2 bayar bil kt TNB yg mahal or pkai minyak yg confirm fluctuate harga dia…kalu aku jd PM nnt, aku nk wjibkan solar nie jadi satu sumber tenaga to msia…serious power dowh solar nie…market solar nie makin lama makin beso tau, tak caya kaa? da solar industry as a whole is expected to grow to $51 billion in 2015 from $11 billion in 2005, according to a projection by Clean Edge Inc., a market research firm focused on clean technology…aku tak tipu kn? ha ha ha ha..for our design, mcm dh siap, but still in progress and kna wat ckit research yg lebey mendalam to ensure project nie mmg btul2 bole direalisasikan dan yg penting efisien, bak kata Mr. Paul (expert bab2 solar) from Solar Voltaic to us, project nie dh byk org try wat, but…smua fail and gagal…so…dis our motivation laa…i’ll show in dis blog bilaa smua totally siap…kasi mantop dlu..cite lebat2 now takut nnt tak da walhasil lak, sia2 byr kt jabatan hasil…ha ha ha ha ha..


nie laa design yg bakal kasi gempaq..insyaALLAH


6 comments:

wan said...

hope u will be sucess on this project...cayok!!

afuan16 said...

thank u 4 support...peace!!!

aMoei said...

aku wat projek nie utk final year project aku gak nie.. aku abik suhu dlm perdana dlm suhu luar 34C n suhu tertinggi yg aku dpt 56.7C.. abik kiraan dalam julat masa 2 minit selama 3 jam pada 8 kedudukan berbeza pada waktu yg sama.. aku guna 6 biji blower(3 msk n 3 keluar) tp tetap xdpt seimbangkan dengan suhu luar, hanya dpt reduce +- 15C.. agak susah r coz dari haba yg terhasil dr material dlm kabin.. kalo leh, kte2 tukar2 idea.. lg 3 mgu je nk sumbit fyp nie..

aku kwn syammil a.k.a macha

cheers!!!

afuan16 said...

oooo...ko taruk blower ktne??dia yg penting kne ada atas n bwh...not tempat yg sama...kitaorg dpt inside temp around 65C...kami still analyse pkai FLUENT...based on discussion wit consultant...dia ckp yg penting, lubang masuk kne 3x beso from kuar...katanya lgi, device cmni klu nk berkesan,mmg kne cooperate ngn auto manufacturer sbb prob with lubang masuk yg beso tue..pe2 pun..kami still in progress laaa..tgk r ckit ko nye design cmne, br nmpk clear

naimah said...

kalo product ni berhasil..which i think mesti boleh~! yeah~ smgt2..ahahaha..bleh la kasi free satu kan? kan? wink2 :P

afuan16 said...

naimah...kasi free??hahhaaha...xda hal laa...tp ang lmbt laa, prototype kami kna kasi kt uni coz duit depaa..hahhaaaha..klu aku nya duit, no hal....hahahhaha