Wednesday, December 24, 2008

takut sgt pesal ek...

video

now, media2 buzy banget dok citaa about hudud…tnya org nie laaa, tnya org tue laaa…tak abes2…mentang2 laaa PRK K.Terengganu dh dekat…isunya bermula when wacana debat husam-khairy di kota bharu…bg aku, soklan khairy mmg btui2 maut and perangkap samar yg success to gelabahkan pakatan…tp laaaa, bg aku rasional point yg diutarakan husam kita knaa pikir2 dan renung2kan,slamat beramal..mcm penah dgr ayat nie, tapi di mana ek?? ha ha ha ha..point nyaa ialah, as a muslim, kita wjib jd kan hudud as undang2…means, kita wjib semayang kn..posa kn…hudud pn knaaa cm2 laa coz al-Quran said like dat..to non-muslim lak, pehal kalian2 smua mau bising2 and oppose dis undang2?? dis undang2 not to apply for u all laaaa…ada paham kaaa?? next, why kita nk bising2 gak kalu pencuri knaa potong tgn dan sbgainya…kita wat salah kaaa?? haaaaa….kantoi…sapa yg wat salah jaaa laa yg knaa kn…angpa tak wat salah, nk takut pasai paa?? undang2 nie bukan senang2 jaaa nk potong tgn org kaa…nk sebat org kaa…smua knaa bukti detail and adil beb..org lma2 bilang, bukan aku bilang tau, mencegah lebey baek dari mengubati…kna potong tgn sbb curi, kna sebat di khalayak umum..mak aiiiii, tobat psnie org gerun wal takut nk wat salah lagi maaa…so, as a conclusion…better kalian2 yg tak paham and takut sgt ngn isu nie…jom kita bljo blik detail2, pi mengaji ngn ustaz dan ustazah, tnya pakar2 dan cari kebenarannya…jgn asyik nk pi jom heboh jaaa..ha ha ha ha..kalian nk condemn, bg laaa reason yg bnar2 solid…watpo mu tolak?? ha ha ha ha..berdiskusi laaa secara intelek nooo…bukan membabi buta menolak dan condemn..lagi satu media, ikhlas laaa ckit melapor kerana ALLAH S.W.T ek….lu pikir laaa sendri beb..bukan ayat2 cinta aku laaaa, nabil punya ayat maaa…

Monday, December 22, 2008

the day the earth still flood, musang berjanggut...lagi??


aku just nk share ngn kalian2 smua…about film and teater yg aku tgk spjg dis week…although dis week is really2 buzy bg aku…nk kna settle smua assgment and my project progress repot for dis sem becoz starting from today….until 9 january nie is study week (part nie yg aku nyampah…knaaa study jaa kjaa)…kn easy klu bljo takda exam…br stylo kn?? ha ha ha ha…k, back to my early topic laaa….film yg aku tgk kt sunway pyramid, the day the earth still flood…keanu reeves as pelakon…mak aiiii, bosan gilaaaa maaa…ntah2 pa2 jaaa cita dia…cita psal makhluk asing dtg ke bumi, nk transform kn bumi niee dgn kehidupan baru….means, manusia knaa dihapuskan dlu laaa….sbb manusia nie sombong and merosakkan bumi jaaa…memang laaa tak logik dek akal, dat not my point laaaa coz bg aku laaa…jln cita film nie mmg tak keruan dan tak bes lnsg…wat da hell maaa..tak berbaloi aku byr tiket rm11…kaa aku yg tak da seni?? or tak memahami wat seni is about?? poyoo laaa org yg ckap like dat...seni laa sgt..ha ha ha ha...
ari jumaat lpas, aku pg tgk teater kt panggung bandaraya lak…al maklum laaa free beb..org ckap laaa…bukan aku nooo…rezki jgn ditolak, musuh jgn di cari…bole lak pkai falsampah tue ekk…ha ha ha ha…FYI, every month kt panggung bandaraya nie, ada pementasan teater bangsawan…free of charge tue…kiraa, nie kaedah promosi for rkyt msia laaa utk minat pd seni niee…bgus gak idea nie…aku sokong 110% as long free jaaa..ha ha ha ha…teater for dis month tjuk dia..musang berjanggut…adaptasi from cita p.ramlee…about putera raja nk cari calon isteri yg perempuan or wanita…not betina…ada beza kaa?? aku rs, ada beza…lu pkir laa sendiri..aku tak tgk cita musang berjanggut version lakonan p.ramlee tue…mybe coz aku kureng ckit laaa ngn cita2 p.ramlee (jgn kata aku tak patriotik lakk, nie about minat k?)…teater nie bole kata kelakar gak…tak boring…aku terhibur laaa….kiranya, cita musang berjanggut yg aku pikir sblm tgk teater nie is about serius film and mendatar jaaa….but, tak sangka bes and funny lakkk…tp, satu lgi komen aku…pelakon2 dia kureng cun r…ha ha ha ha…neway, nescafe yg di provide oleh van nescafe tue mmg kaw2 nya bess…anak sapa laa yg bancuh ek?? ha ha ha ha

Sunday, December 21, 2008

da best beat da rest...



haaa..kan dh sah, dh lmaaa dh aku ckp…man utd mmg power dowhhh…ha ha ha ha…gol minit ke-73 from wayne rooney menjadikan man utd as a champion of FIFA Club World Cup….just 1-0 jaaa man utd beat LDU Quito (anak sapaa niee?? ha ha ha ha) gempaq gila maaa…ha ha ha ha…tue br maen 10 org coz vidic was banned afta siku mamat club ecuador tue…kalu maen 11 org tak tau laaa bpaa gol man utd leh skor ekk…so, terbukti kn?? sah kn?? ramalan ku benar2 belaka…ha ha ha ha…tp satu laaa yg aku impress td, star LDU Quito tuee, Manso power gak dia….eden mmg tak sangkaaa btuii…anak sapa tuee?? kalian2 especially yg anti man utd laaa, jgn kata kami as man utd fans nie ckp besor lak…tp, nie bukan aku ckap laaa (serius bukan aku nooo)…rio ferdinand ngn rooney ckap laaa when di interview by press…we’re da best club in da world…and man utd fans as best fans in da world also…so, i’m a big2 girl in da big2 world…ha ha ha ha…arsenal, the blues and scousers…jgn jeles tauu….try next season jaaa laaa…ha ha ha ha…

Friday, December 12, 2008

tragedi mangsa korban..



after lma tak update….today, i would like to share with kalian2 mengenai ibadah korban…be4 tue, let me wish…slamat ari raya korban..still raya kaaa?? ntah laaa..ha ha ha ha…okay, mengenai ibadah korban binatang like lembu kaa…unta kaa…kerbau kaa…arnab?? lintah tak mau korban gak?? murah ckit maaa…ha ha ha ha…aktivis di barat…and maybe also kat malaysia nie yg kononnya memperjuangkan hak asasi dan tak menzalimi haiwan or environment…diorg said, cara menyembelih binatang yg begitu byk dan gerombolan dilakukan oleh umat islam sebagai suatu yg zalim dan kejam…are you sure?? jgn slumber wawa jaaa tuduh maaa...fitnah tue..ha ha ha ha…diorg sages, pkai electric shock utk memengsankan binatang, then baru sembelih….apa punya turrrr daaa suggestion mangkuk2 ayun dan periuk tingkat nie…ha ha ha ha..bg aku laaa, mereka2 nie tak wat research 1st be4 talk…dat y jadi like dat…kajian dilakukan oleh Profesor Wilhelm Schulze and Dr Hazim from Sekolah Perubatan Veterinar, Universiti Hannover, Jerman mendapati kaedah yg diajar oleh islam merupakan da best way to matikan binatang compare dgn electric shock yg mendatangkan kesakitan amat sgt pada binatang sebelum mati…in detail, do you know how diorg wt kajian nie?? let aku citaa as a sharing ilmu with kalian2…ha ha ha ha..melalui pembedahan khas, diorg letakkan alat pengesan pada otak haiwan (haiwan nie as bhn experiment laaa)..afta dat, sembelih haiwan ikut kaedah islam iaitu dgn tindakan pantas, memotong urat leher dengan pisau tajam…sekor lagi, pkai electric shock laaa….so, melalui alat pengesan td..ada laa rekod electroencephalogra ph (EEG) dan electrocardiogram (ECG) dicatatkan bagi mengetahui keadaan otak dan jantung haiwan2 terbabit ketika proses penyembelihan..as a result for sembelih kaedah islam, utk 1st 3sec, EEG still maintain beb (means haiwan tue tak rasa sakit laa mak aiii).. untuk 2nd 3sec, EEG mencatatkan keadaan tidur lena atau tidak sedar diri…afta 6sec tue, EEG diparas sifar lak…means, haiwan tue dah rest in peace dgn slumber yaya jaaa..ha ha ha ha..unik kan?? oooo, uniknya2 singapura….ha ha ha ha.. bg result utk electric shock lak..haiwan dikesan terus pengsan sebaik saja menerima kejutan..EEG menunjukkan bacaan amat sakit pada haiwan itu (nazak laaa tue)..jantung haiwan itu berhenti berdenyut lebih awal selepas terkena kejutan berbanding haiwan yang disembelih….so, terbukti kan?? tak caya lagi tak tau laaa apaa punya pekak dan buta daaa…berkorban laaa apaa saja…korban utk awek?? bole kasi pokaii laaaa…ha ha ha ha….

Wednesday, December 3, 2008

tanam anggur..betik..taugeh..




dlm keadaan economy recession nie..byk company2 mula gulung tikar(tikar getah kaaa?? ntah laa) dan try to save cost dgn mengurangkan pekerja…so, otomatik laaa pekerja dibuang or diberi VSS (voluntary separation scheme laaa…tue pun tak tau kaaa)…hence, future graduan2 like aku nie yg makin berlambak2 di pasaran lambak apa akan jadi? apakah sekadar tanam anggur yg susah nk hidup di malaysia yg begitu panas dan tak bersalji sonata nie..tue student2 malaysia yg baru balik overC laaa ckap..ha ha ha ha…atau sekadar join joget lambak jaaa..ha ha ha ha...from reliable source,kadar pengangguran di malaysia nie akan terus meningkat…but, not only malaysia, satu dunia kena penyakit mangkuk nie..skali lgi from source yg aku baca from blog…company like Dell, Agilent Technologies, AMD, Spansion, Applied Magnetic (smua nie company electronic kt penang laa) dijangka ready to shut their plants between November and December…tue baru kt penang..di johor…pasir gudang…shah alam…kulim…masyaALLAH, apa nk jadi nie?? anak sapa laaa…ha ha ha ha…tue blum lgi di US, company besar like General Motors, Ford, etc. sedang mengalami krisis penyakit mangkuk dasyat yg sekaligus menyebabkan org takda kjaa…bila takda kjaa….mna nk cekup duit?? nk bg anak bini makan apa?? mkn hati daaaaa…..ha ha ha ha…so, mai la kita pakat2 doa slaloo moga murah rezki kita…senang ALLAH S.W.T nk dorong jln murah rezki kat aku, kamu, dia, korang, kalian, hangpa, adik, kakak, abang, pakcik, makcik…yg penting, kita enjoy dlu time blajo nie..nnt kjaa takleh enjoy dah(serius aku ckap nie)…kna tido awal…bngun awal…makan awal…smua awl…nsib baek tak awal ashaari jaaaa….ha ha ha ha…

Tuesday, November 25, 2008

cakra alam ka, cakra sonic ka, lempar cakra

hmmmm….ari nie,aku just nk share ngn kalian semua mengenai pusat perubatan cakra alam..mai kita pakat pk…nie sbb pusat perubatan cakra alam yg beroperasi di Cheras..kelolaan ust arif dah jd isu femes yang didedahkan dlm blog(aku pun tau from blog)..citanya bermula when dgn slumber wawa jaaa tv show kt korea expose kan segala teknik yg digunakan oleh ust arif nie…james randi, telekinesis expert (pa benda tue??cek sendri laaa kt google beb) berjaya proof kan semua trick2 t’sebut..like magic show laaa plak….ha ha ha ha…mat dan minah korea yg rakam smua teknik perubatan nie juga success to proof telur and kasut trick(tak caya tgk youtube..ha ha ha ha)..last2, james randi tue bilang, ust nie make a lot of money from nie…waaaa, tuduhan berat tue…boleh kasi saman nie…ha ha ha ha..tp, bg aku laaaa…ust arif nie perlu tampil ke depan utk clearkan isu nie bcoz, pendedahan nie sedikit sbyk menyedarkan msyrkt…sama ada mat dan minah korea yg busy nk jatuhkan pusat perubatan dia…or mmg dia, ust arif seorg yg begitu hebat(hebat kaaa? ha ha ha ha)…lgi satu, kesian laaa pesakit2 yg pernah come to his pusat perubatan….duit diorg cmna klu dakwaan james randi tue bnar??dat y, aku kasi 2 link video utk kalian smua pk2 n renung2 kan sejenak b4 tido…aku tak menuduh or pro mna2 pihak…kadang2 mmg rwtn islam tak dapat dijelaskan melalui teori akal beb…so, hangpa pk la sendri noooo….aku dh letih laaa setelah team futsal aku, anne kira success to beat team power liga UNiM…ambo tak sangka…power laaa pulokk..ha ha ha ha…

http://www.youtube.com/watch?v=SiGeGYzChHE

http://www.youtube.com/watch?v=9pBe2_tbPUE




Saturday, November 22, 2008

yoga...aiyoooyoo



sah…setelah lma menanti, majlis fatwa kasi haram itu senaman yoga…laaaa, br igt nk join..ha ha ha ha….pengerusinya Dato' Dr Abdul Shukor Husin bagaimanapun berkata, amalan fizikal iaitu senaman dalam yoga, tanpa adanya unsur-unsur mentera dan pemujaan pada zahirnya tidak menjadi kesalahan….namun, katanya, ia tidak digalakkan kerana dikhuatiri boleh menghakis akidah seseorang muslim memandangkan ia merupakan salah satu komponen daripada keseluruhan amalan yang diharamkan itu…. singapore dan mesir juga haramkan yoga…yoga nie dipercayai dpt melambatkan proses penuaan (umur bole dikurangkan kaaaa?? ha ha ha), kencing manis, dan serangan jantung…ryan giggs, winger man utd (glory2 man utd) pun amalkan yoga…ptt la dia still fit maaaa….so, afta majlis fatwa kasi fatwa ini, hopefully, smua msyrakat yg beragama islam, akur lah dgn ketetapan ini..baca dan fahami laaa fatwa ini in detail, not emosional k…majlis fatwa ini terdiri drpd golongan cendiakawan,intelektual, dan sarjana islam yg arif bg menjatuhkan ketetapan fatwa ini…bg non muslim, anda tak perlulah membuat demonstrasi or any forum membincangkan fatwa ini menurut perspektif anda…kerana anda tidak terlibat dlm wilayah aplikasi fatwa ini..wilayah aplikasi? apa bnda tue??? mangkuk kaaa periuk….ha ha ha ha…pk la sendri…so, senaman apa lgi yg baguih r? pegi gym la weiiii….ha ha ha ha

Thursday, November 20, 2008

tol2...apa punya turrrr

diskaun harga tol 10% mulai tahun depan…berkuatkuasa hanya dari 12mlm-7pg….apa punya turrrr daaa….bg sesetgh org, at least turun gak setelah long time asyik naik,naik, dan naik…turun tak nak, berkira sungguh!!! ha ha ha ha…tp, bg segelintir org lgi…mna boleh trun cmtue maaa…org pg kja kul 8pg-5ptg….kul12mlm-7pg org mau tido laaaa…mau rest…so, rugi laaa…cadangan nie datang dari mangkuk mna haaaa(org ckap…bukan aku ckap nooo)…ha ha ha ha..tak pikir kaa org tue…rkyat marhaen yg kja ngan k’jaan kaaa, swasta kaaa…yg low income…yg dari kg…yg miskin…yg student cam aku…apa pekdah???serius tak rasional and releven…pelik wal hampeh tul…yg untungnya, transportation company jaa laaa…hopefully, tiket bas and product2 yg pkai delivery akan boleh laaa trun harga noooo…dh tol trun,minyak trun…still tak mau trun kaaa hrga brang???mmg tamak btuii laa klu camtuee…apa punya org laaa…tamak, poooodahhhh….aku pk, pasnie cnfirm rkyt marhaen yg nk jln or travel, prefer travel after kul 12mlm…jgn cadangan nie menggalakkan kadar kemalangan yg akan menyesakkan hospital dan emergency room sudahhh…nnt mengecil lak populasi rkyt msia nie...ha ha ha ha..kang dah terhantuk, baru nk terngadah…sendri mau ingat laaa….alamak, terlebih sudahhhh..ha ha ha ha ha

video

Wednesday, November 19, 2008

da typical msian food....sedar2 lah




Nie ckit info to all penggemar roti canai, teh tarik, dan nasi lemak…maklum laaa nie makanan kegemaran rkyt msia….lgipun, org ckap laaa…bukan aku ckap…msia nie syurga makanan….ha ha ha ha….kalori memakan sejibik roti canai = 5KM jogging!!! means,afta jog 5KM…pastue trus pekena roti canai…sia2 jaa laa jog tue maa….ha ha ha..tp, ada jaaa membe aku yg siap order...anne,roti canai 2!! gilaaa btuiii...for nasi lemak fans lak, semasa Persidangan Kesihatan Kedua Perak 2007, Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam) Malaysia, Datuk Dr Ramlee Rahmat, telah meletakkan nasi lemak sebagai satu makanan segera, kerana ia dikategorikan sebagai satu makanan yang berkalori tinggi, dan juga mudah dan siap dihidangkan….kalori bg nasi lemak nie adalah 400kalori…makk aiiii, tinggi gilaaa…sama dgn berbasikal la around 30mnt…kandungan santan yg tinggi juga menyebabkan kolesterol yg tinggi…nk kna penyakit jantung kaaa??? Nauzubillah laaa…prof diraja ungku aziz bila ditanya apa rahsia fizikal dan mindanya yg masih kuat sehingga kini wlaupun telah berusia 85thn…slumber yaya jaaa dia jwb, dia tak mkan atau jrang skali mkn nasi lemak like typical msian….wakenabeb!!! ha ha ha ha..teh tarik lak…secawan teh tarik mengandungi 5 sudu sukrosa…waaaaa….bhy gila bcoz bole mengundang diabetes…menurut pakar fisioterapi, Dr. Balwant Singh Bains, tabiat meminum teh tarik boleh mengundang serangan strok…ptt la rkyt msia muda2 dh tak sihat…ha ha ha ha…according to the Prof. Madya Dr. Zaitun Yassin dari pusat pemakanan msia dan menurut Ketua Pakar Diet, Institut Jantung Negara (IJN), Mary Easaw-John, tabiat da typical rkyt msia nie tak sihat dan memberi kesan buruk kpd kesihatan…so, mai la kita pakat ramai2 amalkan gaya hidup sihat….bersukan,beriadah,berpeluh…control ckit mkan…takyah laaa amalkan makanan2 yg tak sihat nie…kelak merana di kemudian hari…tak caya???percaya laaaaaaaaa….

minyak turun lagi maaa...


RON97 kini RM2 seliter, RON92 pula RM1.90 seliter, manakala diesel RM1.90 seliter.

Waaaaaaa….harga minyak turun lgi 15sen….now,seliter rm2…ok wat…ha ha ha ha…ok la tue…ha ha ha…ini kali kelima harga minyak diturunkan setelah dinaikkan secara mendadak sbyk 40% pada Jun yg lalu menjadikan rm2.70….time tue, truk bnar rkyt bawah nie…smua bnda nak naik…makanan, keperluan asas,transportation, dll…ada segelintir yg bersyukur dgn penurunan ini, ada yg mintak diturunkan lgi..tp,reason yg slalu kerajaan kasi laa…negara boleh bangkrup…subsidi ini harus disalurkan kpd pembangunan…rakyat harus berjimat..ha ha ha ha…now,minyak dh turun…dan insyaALLAH diturunkan lgi kerana hrga minyak dunia ketika artikel nie ditulis…sekitar USD 55 setong….berbeda bnget dgn USD 140 dlu…btul gak teori yg Anwar Ibrahim utarakan ketika b’hujah dgn Shabery Cheek..harga minyak naik ke break point (peak laaa)dan pastue akan turun…turun…dan turun…yg aku pelik,geram,dan merasakan hampeh dgn peniaga2,pemborong2, dan tauke2 bisnes yg trus tamak haloba dan kejam dgn tidak menurunkan harga barang…time naik dlu..amboiiii, cpt jaaa dia naikkan harga barang…time turun nie…liat sungguh nk trunkan nooooo…nk tamak sgt wtpa...tp org ckap laaaa, bukan aku ckap laa…teori dia mudah, harga minyak naik,barang naik, minyak turun, barang xturun…so, xkn nie pun kerajaan kita xtau..xg2??ha ha ha ha…bg aku laaa….smua pihak harus rasional dan telus…xkira la pakatan mahupun barisan…rkyat marhaen dibawah nie mcm aku perlukan pemimpin yg telus,amanah,cekap,bersih, dan intelek…tp ada gak org tnya, mana mau dapat pemimpin cmtue…smua kira perut jaaa bila dh ada kuasa…apa punya turrrrrr…..ha ha ha ha…bg aku senang jaaa, tepuk dada, tanyalah bicara hati kecil anda yg intelek dan intelegensia beb…abis citaa….ckp byk pun tak guna....haaaa,stu lagi...dlu time hrga minyak naik...byk kita didedahkan dgn teknologi sprt hydrofuel,NGV,hybrid, dll....cara2 nk jimatkan petrol(pandu bwh 100km/j...logik kaaa???)...now, pa cerrr dah bnd2 nie?adakah sekadar hangat2 tahi ayam??hopefully ditruskan lgi laaa...biar rkyt ada alternatif lain...bg aku, pkai solar laaaaa, bru stylo wat....ha ha ha ha ha

Sunday, November 16, 2008

stylo la man utd..glory2!!!



manchester utd 5
stoke city 0

gempak gila man utd semlm....slumber wawa ja blasah stoke city
(team kerdil yg beat arsenal 2-1 ek) ha ha ha ha ha....
wat a wonderful,superb, and awesome performance by man utd...
ha ha ha ha ha...2 gol freekick c.ronaldo menjadikan 101gol sepjg kareer bersama man utd...
my idol,carrick also score beb, berbatov pn skor, dan danny wellbeck....
manucho buat his 1st debut also last night..tapi, mcm org kebyakkan ckp laaaa (esp fans anti man utd..ha ha ha)...stoke bole la blasah...ngn arsenal, senak wal cirit.. ha ha ha...tp,arsenal bkn kna mkn dek aston villa kaa?? 2-1 ngn stoke, apa punya turrrr??? yg penting, consistency...xg2??? chelsea n liverpool..we also an excellent chaser (bak kata commentator laaa,bkn aku kata)..lgi stu,pndk kata, we're da king of europe n england!!! ha ha ha.. lu pk la sendri (bak kata nabil noooo)