Tuesday, February 17, 2009

typical statement yg discriptkan..

nie antara script2 statement yg slaloo kita dgr...dh typical laaa coz org slaloo bilang…politic is dirty…politic is like a shit…player2 bola sepak msia nie tak da semangat juang yg tinggi and asyik kira duit jaa lbey (seriously aku nyampah gilaaa dgn statement nie dan ucapan org2 yg kononnya hebat bgai nk rak bila ckap pasai bola msia)...english bhs yg wahid pentingnya klu nk berjayo coz everything in english...hmmmm, aku rs menda2 nie dh jd cm script yg acapkali diulang dan diulang dan diulang…malah mungkin dh dihafal, di bolt dan di'nat'kan dgn ketat2 dlm kapla hotak sesetgh manusia…aku rs seriously and totally rubbish smua statement yg discriptkan tue…jgn laa hanya sbab segelintir pelaku, smua nk dicopkan sama…awat org politik nie smua kotoq kaa?? aku tak rs smua laa…bg aku, baek barisan maupun pakatan..ada yg baek and clean laa…ada laa juga yg hampeh…then, slaloo nya otai2 bola sepak yg senior laa asyik poyo kasi statement yg lnsg tak membina and subjektif like player nowadays takda semngt juang tinggi..c'mon laa wei, serious shit angpa poyo jaa lbey..bg aku bola msia ketinggalan sbb strategi pengurusan yg lemah and maen politic lbey2..politic cmna lak? pk laa sendri weii...mybe coz depaa tak bljo strategic management kot dlu..aku ada simpan note lgi nie, nk bljo? ha ha ha ha...english?? malas laaa den nk ckap menda nie lma2...better kalian2 smua bc blik research2 yg diwat oleh prof2 and sarjana ilmuan tentang kepentingan bhs sendri..tak kira laa bhs tamil kaa...siam kaaa...france kaa..nepal kaa...paa aku kesah...ha ha ha ha...neway, smua nie standard laa tue, but…b4 cop any statement…think dis pepatah 1st ek…jgn hanya kerna nila setitik, rosak susu sebelanga…dan jgn hanya kerna sekor kerbau membawa lumpur, terpalit dek smua org…minda tue kasi open ckit, bc laa byk ckit weiiiii...ha ha ha ha…

Monday, February 16, 2009

bikin panas jaa laa




video

okay..1st of all, let me tell u laa…try angpa parking kete kt tgh panas…kwsn yg open laa…then, around 10-15 minutes…masuk balik dlm kete…paa kalian rasa?? haaa..tobat panas nak mampuih rite?? ha ha ha ha..confirm beb, sah lagi terbukti..mmg panas gilaa…tambah2 lagi kalu angpa or aku nie byk dosa, lagi laa panas..ha ha ha ha…normally, ambient temperature kat msia nie around 30 – 40 ºC…so, as a result, it will generate inside temperature for kete yg diparking tgh panas bole mencecah around 70 ºC beb…bikin panas tue…suhu 70 ºC bole bikin handphone yg ditinggalkan berseorgn dlm kete meletup..bole merembeskan chemical toxic yg bhy yg ada pada barangan2 plastic laa normally..bole juga mengakibatkan kete2 angpa cepat abes minyak..pasai paa plak?? pa kaitan minyak nya…haaaa…bila panas, angpa kna buka aircond kasi kuat and sejuk, lama lak tue…tue tak pakai minyak kaa?? so..laa nie…di zaman yg serba canggih manggih and maju nie..dunia dh maju, zaman dh berubah kn?? byk gilaa alternative yg ada utk overcome dis problem..angpa tgk laa gmbr product kt atas yg aku dh wat research kt tnet..autocool…product from China..Taiwan pun tak nak mengalah siot, depa pun wat gak design…FYI, China and Taiwan manufacturer byk dh produce product2 tue…price around USD 20-40 laa…murah laa…standard barang China and Taiwan laa kn..but, setelah dikaji, dibeli, ditest, and dipunggah oleh aku and teammate, seriously, menatang nie like a shit..ha ha ha ha…merapu and tak efisien…sbb apa lak?? haaa…1st , depaa pkai a small solar panel and computer fan yg kecik..bajet cute laa tue..blah laa…2nd, nie main problem maa, solar panel tue digantung pada angle of exposure to direct sunlight yg tak btul and tak worth..u got wat i mean? ha ha ha ha..so, video yg disediakan depaa jelas skali menipu…konon kete tak panas laa…wat da hell beb tipu2 nie..wat tmbh dosa jaa..next, alternative yg ada di market nowadays like UV tinted window…nie confirm smua tau kn…tp laa, masalah nya mahal gilaa dowh kalu nk yg btul2 berkualiti…ada jaa yg okay harganya, but…in term of performance and quality..can we rely on dat?? oh no no no laaa…lagi satu, JPJ kan wat syrt percentage yg dibenarkan..so, terikat ngn law enforcement laa…lagi satu, nie serius research yg diwat..bukan tipu or palsu maaaa…it can decrease da visibility when drive at night..so, nightmare laa kn..ha ha ha ha…lagi alternative like sunshade..nie typical laa malaysian pkai, tapi serious shit hampeh laa…but, kalu kita tgk kt kete2 mewah and high tech like BMW, depa mmg ada khas and special technology laa to overcome dis problem…using convection..but, sendri piker laa kn, tobat mahal gilaa kete2 nie…so, slaloo kn kita bangga ngn product made in msia walaupun hampeh like PROTON and PERODUA…and laen2 kete2 murah, maklum laa msia, kete mahal gilaa..so, mau tak mau, kita kna laa cari alternative yg efisien, fantastic, and berkesan lagi mujarab…so, inilah project pop yg telah diusahakan oleh aku and my dedicate teammate for MEng project sepjg 9 bulan pengajian nie…now, just tinggal kira2 around 2month to settle…project nie is about, development of solar powered car ventilation system..so, kitaorg akan design,produce,fabricate,and market our design device to reduce inside temperature…dipowerkan using solar panel…refer gmbr bwh for our design, takleh kasi gmbr clear2, nnt tak gempaq laa..kang leh diciplak lak..ha ha ha ha..setelah study and berkenalan ngn solar panel, baru laa aku tau, best gilaa tech nie…dah laa environmental frenly, jimat kos lak tue…takyah penat2 bayar bil kt TNB yg mahal or pkai minyak yg confirm fluctuate harga dia…kalu aku jd PM nnt, aku nk wjibkan solar nie jadi satu sumber tenaga to msia…serious power dowh solar nie…market solar nie makin lama makin beso tau, tak caya kaa? da solar industry as a whole is expected to grow to $51 billion in 2015 from $11 billion in 2005, according to a projection by Clean Edge Inc., a market research firm focused on clean technology…aku tak tipu kn? ha ha ha ha..for our design, mcm dh siap, but still in progress and kna wat ckit research yg lebey mendalam to ensure project nie mmg btul2 bole direalisasikan dan yg penting efisien, bak kata Mr. Paul (expert bab2 solar) from Solar Voltaic to us, project nie dh byk org try wat, but…smua fail and gagal…so…dis our motivation laa…i’ll show in dis blog bilaa smua totally siap…kasi mantop dlu..cite lebat2 now takut nnt tak da walhasil lak, sia2 byr kt jabatan hasil…ha ha ha ha ha..


nie laa design yg bakal kasi gempaq..insyaALLAH


Sunday, February 8, 2009

are you really a good doctor? ha ha ha ha



hmmm…nie mmg pelik wal heran wal ajaib…aku dpt info nie from fuiyoh.blogspot.com….mmg aku tak sangka bnor dia nie leh jd cmnie ek…apa punya turr daa…dlu nasyid saujana, skul agama kajang lagi tue, bljo medic….tgk2, walhasilnya, nie mcm kaaa??? mak aiiii…malu2…unexpected kn??? kot2 tue naluri dia kaaa…hak dia kaa…tp, bajet2 laaa….ha ha ha ha…so, lu pk laa sendriii…ha ha ha ha…

Saturday, February 7, 2009

tabik spring to ir.nizar


aku respek and tabik spring laa ngn dia nie…Dato’Seri Ir Nizar…susah nk cari professional cm dia nie…dah laa engineer, ada IR lak tue (insyaALLAH..aku pun future IR afuan..dis my motivation..chayok!!!)..nie ckit biodata about him…

YAB Dato’ Seri Ir Mohammad Nizar Bin Jamaluddin
(ADUN Pasir Panjang )

-Date of Birth : 17 March 1957
-Place of Birth : Kampung Air Hitam Labu, Kampar, Perak.
Education :
- Anglo-Chinese School (Primary), Kampar, Perak.
- Anglo-Chinese School (Secondary), Kampar, Perak.
- Sekolah Menengah Teknik, Persiaran Brash, Ipoh Perak

University :
- Advance A-Level, Norwich City College Of Arts & Technology, Norwich, Norkfolk, England.
- BSc. Mechanical Engineering, University of Aston, Birmingham, England.

Professional Career :
- Senior Manager, Daya Urus Sdn Bhd
- Managing Director, Pen Urus Harta Sdn Bhd (Subsidiary of Penang Development Corporation)
- Managing Director, Bakat Gemilang Sdn Bhd
- Partner, MEC’s Engineer - Engineering Consultant

Language Proficiency :
- Malay, English, Chinese (speaks Mandarin, Cantonese & Hokkien), Arabic

bukan sekadar academic dia jaa yg excellent, tp peribadi dia tue..dat y aku kasi tabik spring gilaa kt dia nie…wlaupun bljo kt UK dlm course engineering…bole lak blik msia nie, ngajor org kitab2 agama, berkhutbah, lidah tak lekang dek ayat al Quran, bole bertarannum al Quran…mak aiiii..mana nak cari org cmnie…jauh beza laaa ngn org politik laen…jauh beza ngn professional laen…jauh beza ngn overC graduated yg laen...engineer2 laen..yg hanya minat and cita bab2 dunia jaa gempaq…bab akhirat, buta abehh…serius nmpk?? ha ha ha ha…dari mula2 pndangan aku kt dia nie, aku mmg menjadikan dia as my IDOL…selain dari dia nie..idola aku is almarhum dato' fadzil noor, anwar ibrahim, ir. khalid samad, tun mahathir, donald trumph, dr. irfan khairi, n last but not least, dr. fazley penyanyi tue…k laaa…neway, to ir.nizar, I respek u a lot…berjuang laa abes2an….lawan tetap lawan…nie ujian buat mu sbg pejuang tulen yg ikhlas...lastly, to 4 ekor pelompat2 tue, anda lebih teruk dari beruk dan katak..tak daa maruah langsung...pcaya laa ckp den!! nie petikan yg aku amek from other blog…sesuai utk memujuk hati yg ckup kecewa…laa tahzan YAB ir nizar

memujuk hatiku yang dirundung pilu bila MBku yang aku sayangi di'onar' keparat !
sabarlah YB Nizar...kalau YB rasa YB dah kena hina teruk..ingatlah Nabi Muhammad lagi kena teruk..bukan takat kena hina, kena baling batu, kena baling najis dan sebagainya...sesungguhnya ini ujian Allah kepada kita...sebenarnya lagi tinggi iman kita lagi besar ujian Allah kepada kita...rasanya Teman ni iman tak kuat mana..sebab tu ujian yang Teman dapat semuanya kecik2 aje...bukan macam YB...wassalam!