Wednesday, December 24, 2008

takut sgt pesal ek...

video

now, media2 buzy banget dok citaa about hudud…tnya org nie laaa, tnya org tue laaa…tak abes2…mentang2 laaa PRK K.Terengganu dh dekat…isunya bermula when wacana debat husam-khairy di kota bharu…bg aku, soklan khairy mmg btui2 maut and perangkap samar yg success to gelabahkan pakatan…tp laaaa, bg aku rasional point yg diutarakan husam kita knaa pikir2 dan renung2kan,slamat beramal..mcm penah dgr ayat nie, tapi di mana ek?? ha ha ha ha..point nyaa ialah, as a muslim, kita wjib jd kan hudud as undang2…means, kita wjib semayang kn..posa kn…hudud pn knaaa cm2 laa coz al-Quran said like dat..to non-muslim lak, pehal kalian2 smua mau bising2 and oppose dis undang2?? dis undang2 not to apply for u all laaaa…ada paham kaaa?? next, why kita nk bising2 gak kalu pencuri knaa potong tgn dan sbgainya…kita wat salah kaaa?? haaaaa….kantoi…sapa yg wat salah jaaa laa yg knaa kn…angpa tak wat salah, nk takut pasai paa?? undang2 nie bukan senang2 jaaa nk potong tgn org kaa…nk sebat org kaa…smua knaa bukti detail and adil beb..org lma2 bilang, bukan aku bilang tau, mencegah lebey baek dari mengubati…kna potong tgn sbb curi, kna sebat di khalayak umum..mak aiiiii, tobat psnie org gerun wal takut nk wat salah lagi maaa…so, as a conclusion…better kalian2 yg tak paham and takut sgt ngn isu nie…jom kita bljo blik detail2, pi mengaji ngn ustaz dan ustazah, tnya pakar2 dan cari kebenarannya…jgn asyik nk pi jom heboh jaaa..ha ha ha ha..kalian nk condemn, bg laaa reason yg bnar2 solid…watpo mu tolak?? ha ha ha ha..berdiskusi laaa secara intelek nooo…bukan membabi buta menolak dan condemn..lagi satu media, ikhlas laaa ckit melapor kerana ALLAH S.W.T ek….lu pikir laaa sendri beb..bukan ayat2 cinta aku laaaa, nabil punya ayat maaa…

Monday, December 22, 2008

the day the earth still flood, musang berjanggut...lagi??


aku just nk share ngn kalian2 smua…about film and teater yg aku tgk spjg dis week…although dis week is really2 buzy bg aku…nk kna settle smua assgment and my project progress repot for dis sem becoz starting from today….until 9 january nie is study week (part nie yg aku nyampah…knaaa study jaa kjaa)…kn easy klu bljo takda exam…br stylo kn?? ha ha ha ha…k, back to my early topic laaa….film yg aku tgk kt sunway pyramid, the day the earth still flood…keanu reeves as pelakon…mak aiiii, bosan gilaaaa maaa…ntah2 pa2 jaaa cita dia…cita psal makhluk asing dtg ke bumi, nk transform kn bumi niee dgn kehidupan baru….means, manusia knaa dihapuskan dlu laaa….sbb manusia nie sombong and merosakkan bumi jaaa…memang laaa tak logik dek akal, dat not my point laaaa coz bg aku laaa…jln cita film nie mmg tak keruan dan tak bes lnsg…wat da hell maaa..tak berbaloi aku byr tiket rm11…kaa aku yg tak da seni?? or tak memahami wat seni is about?? poyoo laaa org yg ckap like dat...seni laa sgt..ha ha ha ha...
ari jumaat lpas, aku pg tgk teater kt panggung bandaraya lak…al maklum laaa free beb..org ckap laaa…bukan aku nooo…rezki jgn ditolak, musuh jgn di cari…bole lak pkai falsampah tue ekk…ha ha ha ha…FYI, every month kt panggung bandaraya nie, ada pementasan teater bangsawan…free of charge tue…kiraa, nie kaedah promosi for rkyt msia laaa utk minat pd seni niee…bgus gak idea nie…aku sokong 110% as long free jaaa..ha ha ha ha…teater for dis month tjuk dia..musang berjanggut…adaptasi from cita p.ramlee…about putera raja nk cari calon isteri yg perempuan or wanita…not betina…ada beza kaa?? aku rs, ada beza…lu pkir laa sendiri..aku tak tgk cita musang berjanggut version lakonan p.ramlee tue…mybe coz aku kureng ckit laaa ngn cita2 p.ramlee (jgn kata aku tak patriotik lakk, nie about minat k?)…teater nie bole kata kelakar gak…tak boring…aku terhibur laaa….kiranya, cita musang berjanggut yg aku pikir sblm tgk teater nie is about serius film and mendatar jaaa….but, tak sangka bes and funny lakkk…tp, satu lgi komen aku…pelakon2 dia kureng cun r…ha ha ha ha…neway, nescafe yg di provide oleh van nescafe tue mmg kaw2 nya bess…anak sapa laa yg bancuh ek?? ha ha ha ha

Sunday, December 21, 2008

da best beat da rest...



haaa..kan dh sah, dh lmaaa dh aku ckp…man utd mmg power dowhhh…ha ha ha ha…gol minit ke-73 from wayne rooney menjadikan man utd as a champion of FIFA Club World Cup….just 1-0 jaaa man utd beat LDU Quito (anak sapaa niee?? ha ha ha ha) gempaq gila maaa…ha ha ha ha…tue br maen 10 org coz vidic was banned afta siku mamat club ecuador tue…kalu maen 11 org tak tau laaa bpaa gol man utd leh skor ekk…so, terbukti kn?? sah kn?? ramalan ku benar2 belaka…ha ha ha ha…tp satu laaa yg aku impress td, star LDU Quito tuee, Manso power gak dia….eden mmg tak sangkaaa btuii…anak sapa tuee?? kalian2 especially yg anti man utd laaa, jgn kata kami as man utd fans nie ckp besor lak…tp, nie bukan aku ckap laaa (serius bukan aku nooo)…rio ferdinand ngn rooney ckap laaa when di interview by press…we’re da best club in da world…and man utd fans as best fans in da world also…so, i’m a big2 girl in da big2 world…ha ha ha ha…arsenal, the blues and scousers…jgn jeles tauu….try next season jaaa laaa…ha ha ha ha…

Friday, December 12, 2008

tragedi mangsa korban..



after lma tak update….today, i would like to share with kalian2 mengenai ibadah korban…be4 tue, let me wish…slamat ari raya korban..still raya kaaa?? ntah laaa..ha ha ha ha…okay, mengenai ibadah korban binatang like lembu kaa…unta kaa…kerbau kaa…arnab?? lintah tak mau korban gak?? murah ckit maaa…ha ha ha ha…aktivis di barat…and maybe also kat malaysia nie yg kononnya memperjuangkan hak asasi dan tak menzalimi haiwan or environment…diorg said, cara menyembelih binatang yg begitu byk dan gerombolan dilakukan oleh umat islam sebagai suatu yg zalim dan kejam…are you sure?? jgn slumber wawa jaaa tuduh maaa...fitnah tue..ha ha ha ha…diorg sages, pkai electric shock utk memengsankan binatang, then baru sembelih….apa punya turrrr daaa suggestion mangkuk2 ayun dan periuk tingkat nie…ha ha ha ha..bg aku laaa, mereka2 nie tak wat research 1st be4 talk…dat y jadi like dat…kajian dilakukan oleh Profesor Wilhelm Schulze and Dr Hazim from Sekolah Perubatan Veterinar, Universiti Hannover, Jerman mendapati kaedah yg diajar oleh islam merupakan da best way to matikan binatang compare dgn electric shock yg mendatangkan kesakitan amat sgt pada binatang sebelum mati…in detail, do you know how diorg wt kajian nie?? let aku citaa as a sharing ilmu with kalian2…ha ha ha ha..melalui pembedahan khas, diorg letakkan alat pengesan pada otak haiwan (haiwan nie as bhn experiment laaa)..afta dat, sembelih haiwan ikut kaedah islam iaitu dgn tindakan pantas, memotong urat leher dengan pisau tajam…sekor lagi, pkai electric shock laaa….so, melalui alat pengesan td..ada laa rekod electroencephalogra ph (EEG) dan electrocardiogram (ECG) dicatatkan bagi mengetahui keadaan otak dan jantung haiwan2 terbabit ketika proses penyembelihan..as a result for sembelih kaedah islam, utk 1st 3sec, EEG still maintain beb (means haiwan tue tak rasa sakit laa mak aiii).. untuk 2nd 3sec, EEG mencatatkan keadaan tidur lena atau tidak sedar diri…afta 6sec tue, EEG diparas sifar lak…means, haiwan tue dah rest in peace dgn slumber yaya jaaa..ha ha ha ha..unik kan?? oooo, uniknya2 singapura….ha ha ha ha.. bg result utk electric shock lak..haiwan dikesan terus pengsan sebaik saja menerima kejutan..EEG menunjukkan bacaan amat sakit pada haiwan itu (nazak laaa tue)..jantung haiwan itu berhenti berdenyut lebih awal selepas terkena kejutan berbanding haiwan yang disembelih….so, terbukti kan?? tak caya lagi tak tau laaa apaa punya pekak dan buta daaa…berkorban laaa apaa saja…korban utk awek?? bole kasi pokaii laaaa…ha ha ha ha….

Wednesday, December 3, 2008

tanam anggur..betik..taugeh..




dlm keadaan economy recession nie..byk company2 mula gulung tikar(tikar getah kaaa?? ntah laa) dan try to save cost dgn mengurangkan pekerja…so, otomatik laaa pekerja dibuang or diberi VSS (voluntary separation scheme laaa…tue pun tak tau kaaa)…hence, future graduan2 like aku nie yg makin berlambak2 di pasaran lambak apa akan jadi? apakah sekadar tanam anggur yg susah nk hidup di malaysia yg begitu panas dan tak bersalji sonata nie..tue student2 malaysia yg baru balik overC laaa ckap..ha ha ha ha…atau sekadar join joget lambak jaaa..ha ha ha ha...from reliable source,kadar pengangguran di malaysia nie akan terus meningkat…but, not only malaysia, satu dunia kena penyakit mangkuk nie..skali lgi from source yg aku baca from blog…company like Dell, Agilent Technologies, AMD, Spansion, Applied Magnetic (smua nie company electronic kt penang laa) dijangka ready to shut their plants between November and December…tue baru kt penang..di johor…pasir gudang…shah alam…kulim…masyaALLAH, apa nk jadi nie?? anak sapa laaa…ha ha ha ha…tue blum lgi di US, company besar like General Motors, Ford, etc. sedang mengalami krisis penyakit mangkuk dasyat yg sekaligus menyebabkan org takda kjaa…bila takda kjaa….mna nk cekup duit?? nk bg anak bini makan apa?? mkn hati daaaaa…..ha ha ha ha…so, mai la kita pakat2 doa slaloo moga murah rezki kita…senang ALLAH S.W.T nk dorong jln murah rezki kat aku, kamu, dia, korang, kalian, hangpa, adik, kakak, abang, pakcik, makcik…yg penting, kita enjoy dlu time blajo nie..nnt kjaa takleh enjoy dah(serius aku ckap nie)…kna tido awal…bngun awal…makan awal…smua awl…nsib baek tak awal ashaari jaaaa….ha ha ha ha…